In Memoriam Евгения Раева

Евгения Раева – легендата на българската сценография и костюмография, си отиде на 83 години. Опелото ще е в църквата „Света София” в сряда – 17 май, от 11 часа, съобщиха синовете ѝ за Артотека.

Преди да спусне завесата за този свят, тя подпечата с таланта си стотици постановки – първо с работата си в БНТ, а през последните трийсет години – в Музикалния театър и останалите български сцени, сред които и оперите в София и Бургас. Не обичаше определението „легенда”, сама казваше за себе си, че е „редник в армията на Изкуството”. За половин век служба създаде за българската сцена визията и костюмите на култовите мюзикъли на Андрю Лойд Уебър „Котки”, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ и „Исус Христос – суперзвезда“. Знакова е работата ѝ в десетки спектакли, сред които „Цигулар на покрива“, „Моята прекрасна лейди“, „Мис Сайгон“, „Някои го предпочитат горещо“, „Царицата на чардаша“,„Андре Шение”.

Ето някои от проектните ѝ скици:

За постановката на Емил Бошнаков "Риголето" в Софийската опера.

За постановката на Емил Бошнаков на „Риголето“ от Джузепе Верди в Софийската опера.

За „Прилепът“ от Йохан Щраус, постановка на Светозар Донев в ДМТ „Стефан Македонски“.

За мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ в ДМТ „Стефан Македонски, режисьор Светозар Донев

„Царицата на чардаша“ от Имре Калман, постановка Марио Николов, 2009 г., Музикален театър

Елена Кръстева

Learn More →