Артотека

Eлена Кръстева завършва “История” и втора специалност “Културология” през 1997 г. в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1998 – 2016 г. работи във вестник „Монитор“ като репортер, редактор и зав.-отдел „Култура“. От 2016 г. е в екипа на издателство „Лист“.

Авторка е на книгите “Животописни истории. Биография на Никола Манев” и  „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“.

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

Библиотека. Картотека. Артотека.

Този сайт е посветен на личности, които окриляват. Много от тях вече ги няма. Вестник „Монитор”, където са публикувани повечето от очерците и интервютата, също го няма. От създаването му през 1998 г. до 2016 г., когато го напуснах, той ми подари срещи и разговори с изключителни хора. След закриването на вестника през 2022 г. онлайн архивът му също отиде в небитието.

Артотека е моят опит за превенция на амнезията и търсене на отговори на вечните въпроси: Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме? Ще попълвам рубриките бавно, но редовно, и освен стари интервюта, в тях ще има и текстове за личностите, които ме карат да изпитвам възхищение сега.

Чувствайте се добре тук.