Галерията, която Никола Манев дари на Чирпан – пред срутване

„Разочарован съм от общината. Щом получиха дарението, затвориха галерията и отстраниха уредника. Много тъпа картина е, когато цари апатия. В крайна сметка България само ще загуби от тази ситуация”, казва синът на художника Александър

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/АРТОТЕКА

Засега от община Чирпан не дават отговор на въпроса къде се съхраняват картините на Никола Манев и кристалите от колекцията на Илия Делев след затварянето на галерия „Манев“.

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“

Галерията, която покойният живописец Никола Манев създаде в Чирпан, е затворена за неопределено време, научи Артотека. Така картините, завещани от художника на града, не само няма къде да се видят, но не е и ясно в какво състояние са и къде се съхраняват. Остава неизвестна и съдбата на самата възрожденска къща, в която се помещаваше арт салонът. През 2000 г. живописецът я купи, ремонтира и подреди в нея свои творби, заедно с безценна сбирка гигантски кристали от Бразилия, подарени от световноизвестния колекционер на минерали Илия Делев.

Подобен музей бе без аналог у нас и в продължение на двайсет години беше сред атракциите на Чирпан. След смъртта на Манев през 2018 г. неговите наследници – синът му Александър и дъщеря му Сара, изпълниха волята му и дариха къщата и произведенията на изобразителното и природното изкуство на града.

Пет години след кончината на живописеца обаче бъдещето на галерията не изглежда розово.

На два пъти – на 3-и и 18 май изпратихме по имейла запитване до община Чирпан с въпросите каква е причината за затварянето на галерията, кой и къде съхранява картините и кристалите и кога се предвижда отваряне, но засега няма отговор.

Обърнахме се и към Александър Манев, който изпълни завещанието на баща си. „Разочарован съм от отношението на община Чирпан. Къщата има нужда от ремонт, особено покривът, но след като получиха дарението, никой не направи нищо толкова време”, каза Манев-младши пред Артотека. Той прехвърля официално собствеността на община Чирпан през 2020 г. и скоро след това галерията е затворена, а уредникът Христо Радев – освободен.

Цялото положение е абсурдно. След като баща ми почина през август 2018 г., почти две години аз плащах заплатата на уредника на галерия „Манев”. Ако не го бях направил, тя щеше да бъде затворена веднага след смъртта му – разказа Александър Манев. – Помощ от местната управа тогава не получих. Христо беше назначен от Никола Манев преди десет години и волята на дарителя беше той да бъде уредник на музея. Той се грижеше за галерията и градината с голяма любов като никой друг. Баща ми му звънеше от Париж и разговаряха всеки ден. Не съм предполагал, че след като дарението бъде оформено документално, той ще бъде отстранен, а галерията затворена. Човек би очаквал от общината да направят всичко за реставрирането на сграда с историческа памет, която споделя общ двор с къща-музей „Пейо Яворов”, но това не се случи. Сега къщата може да рухне всеки момент след сериозна буря. Напълно липсва политика на ангажираност спрямо това, което получават като дарение от собствените си творци. Много тъпа картина е, когато цари апатия. В крайна сметка България само ще загуби от тази ситуация”, с болка коментира Александър Манев.

Никола Манев със сина си Александър Манев през октомври 2015 година в кафене в София.

СНИМКА: ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/АРТОТЕКА

Близките, приятелите и почитателите на Никола Манев не без основание са обезпокоени, защото през последните десетилетия случаите на безхаберно отношение към наследството на големите български творци се множат.

Насъбраха се и

достатъчно примери с неработещи къщи-музеи.

Къщата-музей „Никола Танев” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в София не приема посетители, къщата на Иван Лазаров е временно затворена вече пета година, битката да има музей на Андрей Николов в дома му на ул. „Любен Каравелов” продължи десетилетия като се стигна до компромисен вариант да бъдат изложени негови творби като фон на друг вид дейности, а сега е изцяло затворена. Перипетиите, през които минава синът на народния художник Ненко Балкански – Боян Балкански, за да има музей на баща му, ще запълнят цял том. След смъртта на големия живописец през 1977 г. съпругата му Лили Балканска дарява на българската държава, представлявана от фонд „13 века” 1610 произведения. На 30 декември 1983 г. бюрото на Министерския съвет решава да обяви дома на художника на ул. „Латинка” за къща-музей на негово име. В продължение на 40 години обаче това не се случва. Чак през 2015 г. върху дома, прясно боядисан в бяло, бе сложена табела „къща-музей” и вратите се отвориха за посетители. Трудно е обаче да се говори за впечатляваща експозиция, защото основното предназначение на музея на Ненко Балкански днес е друго – там се помещава Къщата за литература и превод – проект на фондация „Следваща страница”.

В Артотека ще следим развоя на случая „Манев” с надежда за скорошно задействане на отговорните фактори в община Чирпан и благоприятна развръзка. Оставаме отворени за дискусии по този и други въпроси, свързани с опазването на паметта и съхраняване на наследството на големите личности на България.

Така изглеждаше галерия „Манев“ в Чирпан през лятото на 2016 г.

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“.

Елена Кръстева

Learn More →