Търсят четвърт милион за галерията на Манев

Галерия "Манев" се помещава във възрожденска къща.

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“.

Дом на турски бей и български винар, музей на революционното движение и галерия – къщата, завещана от художника Никола Манев, сега е пред срутване

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/АРТОТЕКА

Пет години се изнизаха откакто живописецът Никола Манев напусна този свят. За това време се случиха много неща в любимия му Чирпан – първо се разгоря полемика дали да не прекръстят булевард „Георги Димитров” на бул. „Никола Манев”, после в центъра на града му вдигнаха паметник, сетне дойдоха избори и смениха управата, а преди няколко месеца имаше и международен фестивал на лавандулата. Междувременно възрожденската Тянкова къща, която художникът превърна в галерия и подари на града, хлопна врати.

Без да се съобразява с волята на дарителя

двайсетте му картини да бъдат на показ, общината ги прибра на склад, където те тъжно отлежават в чакане отново да ги видят градът и светът. (Подробности по темата – тук: https://artoteka.bg/galeria_manev/ )

Галерията привличаше туристи в града.

Галерията привличаше туристи в Чирпан, дошли специално заради картините на Никола Манев.

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“

Не се знае обаче кога ще стане това, защото всеки ден бездействие е фатален за галерията на Манев. Възрожденската сграда, в която се помещава арт салонът, е пред разруха. За основния ремонт са необходими близо четвърт милион лева, научи Артотека. По изчисления от септември 2021 г., които общинското ръководство представя пред Националния институт за недвижимо културно наследство, са необходими 242 052, 37 лева. Калкулацията е вписана във виза за проектиране и инвестиционен проект за основен ремонт и реставрация и съгласувана с Министерството на културата. Най-голямо перо представляват дейностите по фасадата – общо 90 155 лв., както и поправката на покрива – 70 021 лв. За хидроизолацията и дренаж около основите са предвидени близо 33 000 лева, а интериорните работи възлизат на почти 9000 лв.

На 28 септември 2022 г. Министерството на културата дава зелена светлина на проекта с две препоръки – предвидената настилка от каменни плочи да се изпълни в калдъръм, а дейността по консервация и реставрация да се извърши от реставратор.

Тоест,

пред реализацията не стои

никаква институционална пречка,

но година по-късно няма движение по проекта. Ако e настъпила някаква промяна, то тя е във влошаването на състоянието на сградата и повишаване на цените на ремонтните и реставрационните дейности, които трябва да се осъществят.

Защо тъгува Къщата на бея

Галерията на Манев

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“

Тянковата къща, както е известна сградата през годините, е сред най-впечатляващите културно-исторически паметници в града. През 1867 г. я вдига богат турски търговец в типичен за онова време пловдивски архитектурен стил. Живее в нея само една декада и я напуска след Освобождението, но ѝ оставя име и в следващите десетилетия тя е известна като Къщата на бея. Нещата се променят, когато в нея се настанява Илия Тянков – известен винопроизводител и земеделец, и къщата вече е наречена Тянковата. Пет години след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. е отчуждена и национализирана, а през 60-те години се сдобива с ново име и значение – Музей на революционното движение. Тогавашната власт я избира, защото била най-красивата и представителна в Чирпан. В архивите на НИНКН се пази сметката ѝ за ремонт от 1964 г., която възлиза на 11 235 лева.

През 1974 г. сградата е обявена за паметник на културата с национално значение и три години по-късно е извършена реставрация. С идването на демокрацията, тя е върната на Тянковите наследници и през 2000 г. те я продават на Никола Манев. Художникът я реставрира на свой ред, превръща я в галерия и заедно с 20 картини я подарява на града. След смъртта му неговите син и дъщеря изпълняват завещанието му и от 19 октомври 2020 г. тя официално е собственост на града. В онзи момент дарителите не предполагат, че само три години по-късно стените на галерията ще бъдат опразнени, а вратите ѝ – залостени.

Сериозно недоумение буди и фактът, че в иначе опустелия арт салон през юни беше открита изложба на друг художник. Събитието беше в рамките на фестивала на лавандулата – новата гордост на Чирпан…

Дано покрай насладите от вечните лавандулови полета чирпанлии не забравят за онези картини, струпани в склада, на живописеца от другата страна на небето. Ако не заради друго, то поне защото Никола Манев беше човекът, който спаси болницата на Чирпан. Преди двайсет години, когато лечебното заведение беше останало без всякакви медикаменти и оборудване и му предстоеше затваряне, тъкмо художникът организира спасителна акция. Успя да убеди французи да се включат в кампанията и помощта пристигна навреме.

Сега от помощ се нуждае галерия „Манев”. Дали ще я получи навреме?

В добрите времена на галерия „Манев“ вратите ѝ бяха широко отворени. За съжаление сега няма къде да се видят дарените от художника картини.

СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ за книгата „Животописни истории. Биография на Никола Манев“.

Елена Кръстева

Learn More →