На Женския пазар – галерия, а в галерията – „Лебедово езеро”

Скулпторката Любка Кирилова показа пластики, родени от музиката на Чайковски

СНИМКИ: АРТОТЕКА

„Лебедово езеро” на Женския пазар? Звучи невероятно, но е факт. На 29 юли изтичат последните часове от изложбата „Одета и цветята” в галерия “Сердика” на скулпторката Любка Кирилова, родена от обожанието ѝ към балетния шедьовър на Чайковски”. Ако не търсите на картата адреса на арт салона – „Цар Самуил” 90 Б, той е много лесен за намиране – точно в реновирания център на пазара, в новосглобената сграда, а не в някое от старите здания по протежението на тържището.

В галерията скулптурите „Одета“ и „Одилия“ се продават за 3200 лв.

В балетното царство на Любка Кирилова, господства излятото от бронз изящество. Нейните Одета и Одилия са не по-малко пленителни от героините на Пьотр Чайковски. Вълшебството на музикалното произведение, което през годините сме попивали от сцената на операта, го има и тук – в пластиките на Кирилова, тук е и вечният двубой между светлината и тъмнината, между белия и черния лебед. Скулпторката постига въздушност с бронза, лекотата на нейните балерини въодушевява, а докато гледаш изваяното от ръцете ѝ „Фламенко”, започваш да тананикаш и мотиви от „Кармен” на Бизе.

Пластиката „Фламенко“ в компанията на картината „Танц“.

Произведенията на Любка Кирилова са чудесен пример за онези нишки – невинаги видими, – които различните изкуства протягат едно към друго, за да изтъкат чувството на възторг в сърцата на онези, на които е отредено да бъдат само наблюдатели.

Освен бронзовите пластики експозицията включва и няколко живописни платна на художничката, както и нейни рисунки на тема „балет”. А една от стените в арт салона е запазена за дванайсет релефа със зодиакалните знаци.

„Умиращият лебед“ е рисуван с маслени брои върху платно с размери 60 х 70 см. и струва 900 лв.

„Пеперуда“

„Балерина“

Елена Кръстева

Learn More →